Pelatihan Pemanfaatan Asap Cair Hasil Prolisis dari Tempurung Kelapa untuk Pengawetan Ikan Laut bagi Warga Pesisir Jepara

Authors

  • Dewi Selvia Fardhyanti Universitas Negeri Semarang, Jawa Tengah, Indonesia
  • Haniif Prasetiawan Universitas Negeri Semarang, Jawa Tengah, Indonesia
  • Zuhriyan Ash Siddieqy Bahlawan Universitas Negeri Semarang, Jawa Tengah, Indonesia
  • Harto Wicaksono Universitas Negeri Semarang, Jawa Tengah, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.46963/ams.v4i2.1262

Keywords:

Liquid smoke, Coconut shell, Pyrolysis, Preservation, Fisherman

Abstract

Pyrolysis which is a technology that might become a solution for fishermen in the Jepara Coastal Village. Fish caught by fishermen can be preserved using natural ingredients that are safe and healthy, namely liquid smoke so that the fish remains fresh and safe for consumption even if it is stored for up to 3 weeks. The purpose of this activity is to provide added value economically since the fishermen can maintain high selling prices, especially when the fish they catch are abundant. With a special target, fishermen can make this natural preservative from the main ingredient which is also abundantly available in Jepara, namely coconut shell. The method of applying Appropriate Technology is divided into several stages. (1) Initial outreach to the target community by identifying fishermen's needs in preserving fish; (2) Training and practice on the use and maintenance of this technology for the production of liquid smoke. This community service activity that is a transfer of knowledge provides understanding to fishermen to use liquid smoke as a fish preservative and avoid using hazardous materials such as formaldehyde and borax. Fishermen partners in Pesisir Jepara Village have experienced increased skills and knowledge on how to make liquid smoke and how to use it on caught fish obtained from the sea. This natural preservation provides economic benefits by delaying sales but the condition of the fish is still fresh and can be consumed properly.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abrina Anggraini, S. P., & Yuniningsih, S. (2016). Optimalisasi Penggunaan Asap Cair Dari Tempurung Kelapa Sebagai Pengawet Alami Pada Ikan Segar. Jurnal Reka Buana, 2(1), 11–18.

Aminulloh, T. (2020). Tugas Akhir Pembuatan Asap Cair Grade 1 Berbahan Limbah Tempurung Kelapa Sebagai Bahan Pengawet Tugas Akhir Pembuatan Asap Cair Grade 1 Berbahan Limbah. Politeknik Pertanian dan Peternakan MAPENA.

Ayudiarti, D. L., & Sari, R. N. (2010). Asap cair dan aplikasinya pada produk perikanan. Squalen, 5(3), 101–108.

Harsono, S. S. (2017). Inovasi Teknologi Pembuatan Asap Cair Dari Tempurung Kelapa Di Kabupaten Situbondo. Warta Pengabdian, 2(4), 157–169. https://doi.org/10.19184/wrtp.v11i4.14962-1

Jamilatun, S., Salamah, S., Aslihati, L., & Suminar, W. (2016). Pengaruh Perendaman Ikan Nila Dengan Asap Cair ( Liquid Smoke ) Terhadap Daya Simpan. Seminar Nasional Sains Dan Teknologi, November 2016, 1–8.

Kristiyanti, M., & Siswadi, S. (2018). Pemberdayaan Kelompok Nelayan Desa Bandengan Jepara Melalui Pengolahan Hasil Laut. Praxis, 1(1), 63. https://doi.org/10.24167/praxis.v1i1.1611

Kurniasih, R. A., Darmadji, P., & Pranoto, Y. (2016). Pemanfaatan Asap Cair Terenkapsulasi Maltodesktrin-Kitosan Sebagai Pengawet Ikan Cakalang (Katsuwonus pelamis). Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, 9(1), 9–16. https://doi.org/10.20961/jthp.v9i2.12846

Media, W. (n.d.). Pengawetan Ikan dengan Asap Cair Oleh : Istiaji Adhinugroho.

Mentari, E. P. (2017). Pembuatan Dan Pengujian Asap Cair Dari Tempurung Kelapa Dan Tongkol Jagung Sebagai Bahan Pengawet Ikan. In Thesis. UIN Alauddin Makasar.

Monthanus Darisman Daba, I Gede Suryana Pandit, & Ni Made Darmadi. (2022). Pengaruh Konsentrasi Asap Cair Terhadap Mutu Pengawetan Ikan Kembung Lelaki. Gema Agro, 27(1), 38–43. https://doi.org/10.22225/ga.27.1.5001.38-43

Mutia, S. D. (2013). Potensi Alam Dan Kepariwisataan Kepulauan Karimunjawa Jepara Provinsi Jawa Tengah Sebagai Medan Pengembangan Olahraga Rekreasi. In Report (Vol. 53, Issue 9).

Rasydta, H. P. (2013). Penggunaan Asap Cair Tempurung Kelapa Dalam Pengawetan Ikan Bandeng. In Thesis. Universitas Negeri Semarang.

Rasydta, H. P., Sunarto, W., & Haryani, S. (2015). Penggunaan Asap Cair Tempurung Kelapa dalam Pengawetan Ikan Bandeng. Indo. J. Chem. Sci, 4(2), 1–6. http://journal.unnes.ac.id/sju/index.php/ijcs

Salamah, S., & Jamilatun, S. (2017). Pemanfaatan Asap Cair Food Grade yang Dimurnikan dengan Arang Aktif sebagai Pengawet Ikan Nila. Eksergi, 14(2), 29. https://doi.org/10.31315/e.v14i2.2027

Salindeho, N., Mamuaja, C. F., & Pandey, E. V. (2017). Aplikasi Asap Cair Hasil Pirolisis Cangkang Kemiri Dan Cangkang Pala Untuk Pengolahan Ikan Julung (Hemirhampus Marginatus) Hubungannya Dengan Kandungan Gizi Produk Olahan Tim.

Setyawan, M., & Maryudi. (2015). Pengembunan Asap Cair Dari Pengarangan Tempurung Kelapa Dengan Kondensasi Parsial Bertingkat.

Suci, I. A., Suyanto, A., & Tamtomo, F. T. F. (2022). Pelatihan Teknologi Asap Cair Sekam Padi Sebagai Pestisida Organik Di Desa Rasau Jaya Tiga, Kecamatan Rasau Jaya, Kabupaten Kubu Raya. JAPI (Jurnal Akses Pengabdian …, 7(2), 131–140. https://jurnal.unitri.ac.id/index.php/japi/article/view/3303

Sujatmiko, M. (2020). the Effect of Liquid Smoke Addition on Snakehead Pempek Self Life At Room Temperature. Universitas Sriwijaya.

Sutanaya, N. T. A., Kencana, P. . D., & Arda, G. (2018). Aplikasi Penggunaan Asap Cair terhadap Daya Awet Fillet Ikan Tuna. Jurnal BETA (Biosistem Dan Teknik Pertanian), 6(2), 82. https://doi.org/10.24843/jbeta.2018.v06.i02.p04

Wianto, T., & Arrahimi, R. (2021). Penerapan Teknologi Premium Liquid Smoke Di Ukm Rumah Pengarang Untuk Produksi Densifektan Ramah Lingkungan Untuk Pencegahan Covid-19. PRO SEJAHTERA, 3.

Yahya Arief, M., & Hasanah, U. (2022). Penerapan Teknologi Asap Cair Untuk Pengawetan Ikan Secara Alami Bagi Nelayan Di Desa Pesisir Kecamatan Besuki. Jurnal Pengabdian, 1(1), 14–23.

Downloads

Published

2023-12-30

How to Cite

Fardhyanti, D. S., Prasetiawan, H., Bahlawan, Z. A. S., & Wicaksono, H. (2023). Pelatihan Pemanfaatan Asap Cair Hasil Prolisis dari Tempurung Kelapa untuk Pengawetan Ikan Laut bagi Warga Pesisir Jepara. ABDIMASY: Jurnal Pengabdian Dan Pemberdayaan Masyarakat, 4(2), 71–81. https://doi.org/10.46963/ams.v4i2.1262